Reitti Kiinaan selvä

Onneksi heinäkuu oli sateinen ja tuulinen! Reissun ensimmäisten etappien suunnittelu sujui mukavasti kesälomalla saaressa villasukat jalassa. Pädistähän ei saa mitään selvää auringossa, mutta sepä ei häirinnyt tänä kesänä. Päivän paistetta riitti kuitenkin lataamaan sähköä lukulampuille, joiden hehkussa selailimme vanhoja Mondo- ja National Geographic -lehtiä. Niistä ja internetin ihmeellisestä maailmasta löysimme kiinnostavia kohteita, kuin Afrikan tähti -pelilaudasta ikään.

Kiinan muuri, mutta mitä muuta?

Pohdimme Trans Siperia -radan kahta Pekingiin päätyvää vaihtoehtoa ja päädyimme suositumpaan Trans Mongolia -vaihtoehtoon. Pekingistä eteenpäin vaihtoehtoja on pilvin pimein. Oskarin pikaisesta työmatkasta (3 kaupunkia 3 vrk:ssa) huolimatta meillä ei ollut Kiinasta kovin selvää käsitystä. Kiina-tutkimukset teettivät työtä, sillä viisumia varten vaaditaan tarkka matkasuunnitelma. Viisumianomusmallissa on jopa hotellit osoitteineen. Päätimme kuitenkin kokeilla onneamme pelkillä aikatauluilla ja kaupungeilla.

Kiitos Tsingis Khanin klaanille!

Suomalaiset saavat Mongolian valtion päätöksellä matkustaa maahan ilman viisumia 25. kesäkuuta 2014 vuoden 2015 loppuun saakka. Se on helpotus! Yksi viisumi vähemän hankittavaa.

Heti kesäloman jälkeen piti kuitenkin ryhtyä anomaan viisumia ensimmäiseen matkakohteeseemme, itäiseen naapurimaahan. Oskarilla oli vuoden voimassa oleva versio työn puolesta. Venäjän viisumianomuksen käsittely kesti noin neljä viikkoa. Kun sain passini viisumeineen ja kutsujalappuineen elokuun lopulla takaisin, täytimme ja tulostimme netistä poimimamme viisumianomukset Kiinaan. Liitimme mukaan hienon matkasuunnitelmamme. Seuraavana aamuna kiikutimme nivaskan Kiinan konsulaattiin Kulosaareen. Siellä tehdyn pienen lisäyksen (”Arrive by train from Mongolia”) jälkeen passit komeine viisumeineen olivat noudettavissa neljän päivän päästä! Ensimmäinen kokemus Kiinan kansantasavallan tehokkaasta toiminnasta oli saatu.