Россиан railways

Niin paljon hyviä matkavinkkejä kuin internetistä saakin, kannattaa niihin suhtautua varauksella. Esimerkiksi se, että Trans Siperian -junalippuja ei saa varattua Suomesta, on puppua. Russian Railwaysilla on oivalliset, osittain englanninkieliset nettisivut, joihin hiukan perehtymällä pääsee jyvälle junalippujen varaamisproseduurista.  Jonkinlainen käsitys kyrillisistä aakkosista on tosin eduksi jo matkan tässä vaiheessa.

Oskari löysi RŽD-sivuston loman aikana. Lippuja ei voinut vielä varata, sillä niiden ostaminen oli mahdollista aikaisintaan 60 vrk ennen matkaa. Liput saa ostaa pelkästään Venäjän sisäisille reiteille, joten voisimme hankkia liput ainoastaan Moskova-Irkutsk-osuudelle. Helsinki-Moskova-liput ostaisimme VR:n nettisivuilta. Irkutsk-Ulan Bator ja UB-Peking-osuudet jäisivät hankittavaksi matkan varrella. Moskova-Irkutsk on kuitenkin reissumme pisin, 3 yön pätkä, ja halusimme varmistaa oman rauhan ja yksityisyyden suoman luksuksen tuolle osuudelle. Se olisi sopivan pehmeä lasku matkalle. Saisimme varmasti nauttia ventovieraiden, kuorsaavien karvakainaloiden seurasta myöhemminkin 😉

Seurailimme eri luokkien lipputilannetta ja menekkiä sivustolta. Paremmissa junissa, jotka tunnistaa mahdollisimman pienistä kaksinumeroisista luvuista, on vain muutama kahden hengen hytti. Ne näyttivät muuttuvan varatuiksi hyvin nopeasti. Pitäisi siis toimia nopeasti, kun liput tulevat myyntiin.

Lippusirkus venäläisittäin

Elokuu ja arki alkoi. Matkaan oli alle 60 vrk, mutta lippujen varaaminen ei tuntunut onnistuvan. Oskari tarkkaili lipputilannetta päivittäin. 55 vrk matkaan: varaus ei onnistu. Oskari soitti VR:lle ja tiedusteli tilannetta ulkomaan lipunmyynnistä: Venäjällä säädetään uusia aikatauluja eikä lipunmyynti nyt onnistu. 50 vrk: ei lippuja vieläkään. Sitten Oskari otti yhteyttä ystäviinsä Venäjällä: ei onnistu lippujen osto sieltäkään käsin. Ei auttanut muu, kuin seurata tilannetta. 45 vrk: ei onnistu. 18.8. 43 vrk matkan alkuun: saimme liput! Tosin aikataulu oli hieman muuttunut, ja meidän olisi lähdettävä Helsingistä jo päivää aiottua aikaisemmin.

Хельсиннки / Москва / Иркутск

Seuraavaksi ryhdyimme metsästämään lippuja Tolstoi-junaan Helsinki–Moskova. Sama juttu toistui. VR ei voinut myydä lippuja, koska Venäjällä säädetään aikatauluja. Taas seurattiin lipputilannetta päivittäin, tällä kertaa VR:n sivustolta. 30 vrk matkan alkuun: ei voi ostaa lippuja. 25 vrk matkaan: ei lippuja. Päätimme, että odotamme siihen asti, kunnes matkaan on kaksi viikkoa. Sitten olisi ruvettava miettimään muita vaihtoehtoja. 20 vrk matkaan: nyt tärppäsi! Meillä on vihdoin liput neljän hengen hyttiin Helsingistä Moskovan kautta Irkutskiin. Lopuista ressataan myöhemmin.